7 redenen om uw hypotheek over te sluiten.

Dat de hypotheekrente op een van de laagste niveaus ooit staat, is allang geen nieuws meer. Voor veel huizenbezitters opent dat deuren, bijvoorbeeld door je hypotheek over te sluiten. Is oversluiten ook voor jouw interessant? We zetten de plussen en minnen op een rij.
 
Je huidige hypotheek oversluiten naar een hypotheek met een lagere rente scheelt je aanmerkelijk in je portemonnee. Je maandelijkse lasten gaan in ieder geval met een flink bedrag omlaag.
 
Kosteloos
Aan het einde van de rentevastperiode mag je zonder boete oversluiten naar een andere hypotheek, ook bij een andere aanbieder. Je doet er verstandig aan om altijd je licht op te steken bij een andere geldverstrekker of ons om advies te vragen. 
 
Sluit je tijdens jouw huidige looptijd over, dan moet je rekening houden met een boeterente en oversluitkosten. Houd er ook rekening mee dat je minder hypotheekrente betaalt, waardoor je hypotheekrenteaftrek ook lager uitvalt. Je krijgt dus minder belasting terug.
 
Gezinssituatie
Behalve lagere maandlasten, is het ook een mooie gelegenheid om je hypotheek en je persoonlijke situatie eens opnieuw te bekijken. Misschien is er inmiddels een hypotheekvorm die naadloos bij je huidige gezinssituatie aansluit.
 
Wanneer is oversluiten interessant?
Dat hangt van je persoonlijke situatie af. Er zijn veel mogelijkheden, maar: een maatkostuum zit nu eenmaal lekkerder dan een confectiepak.
 
Mogelijkheid 1: Einde rentevastperiode
Aan het einde van je rentevastperiode krijg je van je huidige hypotheekvestrekker een nieuw aanbod. Je hoeft hier niet mee akkoord te gaan. Vergelijk het aanbod eens met andere geldverstrekkers!
 
Mogelijkheid 2: Verbouwingsplannen en financiering
Heb je verbouwingsplannen? Een nieuwe keuken of badkamer? Bij het oversluiten heb je de mogelijkheid om je hypotheek te verhogen en om daarmee je verbouwing te financieren.
 
Mogelijkheid 3: Wisselen hypotheekvorm
Aflossingsvrij? Annuïteiten? Spaarhypotheek? Of los je liever extra af? Dat kan! Binnen de wettelijke kaders heb je nieuwe mogelijkheden.
 
Mogelijkheid 4: Overwaarde op uw huis
Wellicht is je huis flink in waarde gestegen. Dan daalt je in je ‘risicoklasse’. Bij veel geldverstrekkers daalt dan ook de hypotheekrente!
 
Mogelijkheid 5: Rentezekerheid
Door de lage hypotheekrente is het ook interessant om een langere rentevastperiode af te sluiten. Lagere maandlasten en meer zekerheid!
 
Mogelijkheid 6: Persoonlijke situatie
Is je persoonlijke situatie veranderd? Kinderen? Getrouwd? Of een overlijden? Pas je hypotheek hierop aan!
 
Mogelijkheid 7: Extra aflossen
De rente op spaarrekeningen is bijna nihil. Veel mensen lossen daarom extra af op hun hypotheek. Je schuld daalt, dus ook je maandlasten. Stop niet al je spaargeld in je huis, want ook je koelkast, auto of wasmachine kan het begeven.
 
Overstappen naar een andere geldverstrekker brengt soms extra kosten met zich mee. Deze kosten zijn voor een deel aftrekbaar, maar kunnen ook fiscale gevolgen hebben. Wil je een persoonlijk advies, neem dan contact met ons op.

Hypotheekinformatie aanvragen